qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Jellemzője

A fitovegyületekben gazdag paradicsom és a belőle készült ételek szinte tiszta szívből élvezhetőek. A bennük levő tápanyagok védenek a rák egyes típusaitól, az érelmeszesedéstől és bizonyos bőrbetegségektől

Mi van benne?

Béta-karotin

Bioaktív festék anyag, amely segít megelőzni az aknét, a rák egyes típusait, (gyomor-, és hasnyálmirigyrák) és a vakságot.

c-vitamin

C-vitamin főként a paradicsommagok körüli kocsonyás részben található. Véd a szív-és érrendszeri betegségek, a légúti fertőzések, bőrrák és egyes szembetegségek ellen.

Kávé és ferulasav

Serkentik a szervezetben a rákkal szemben védő mechanizmusokat.

Klorogénsav

Legnagyobb mennyiségben a frissen szedett paradicsomban található ez a rákellenes vegyület, amely gátolja a rákkeltő anyagok pl. a cigarettafüstben előforduló nitrózaminok hatását.

Likopin

Még a béta-karotinnál is hatékonyabb antioxidáns festékanyag. A piros paradicsomban igen sok található belőle. Védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodással szemben, így csökkenti a rák és a szívinfarktus kockázatát. Kimutatták, hogy a sok likopint fogyasztó férfiak feleolyan gyakran kapnak szívinfarktust. A likopin a prosztatarák ellen is védelmet nyújt. Különösen magas koncentrációban található a paradicsomlében.

Lutein és zeaxantin

Ez a két karotinoid együtt segít megelőzni nemcsak a vakságot, hanem feltehetően a rák egyes típusait is.

Megjegyzés

hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?

A likopin legkönnyebben a koncentrált paradicsomkészítményből a paradicsom püréből, paradicsom léből , mártásból, levesből szívódik fel. A hő és az olaj elősegíti a likopin és a béta-karotin felszívódását, ám a C-vitamin egy része elvész.

Egy pár tipp

⇒ főzzünk édes pikáns lekvárt paradicsomból, cukorral, fahéjjal, narancshéjjal

⇒ keverjünk össze paradicsom- és sárgarépalevet, majd hűtsük le. Hideg és frissítő nyári levest kapunk. Tálaláskor díszítsük összevágott paradicsommal és egy kanálnyi joghurttal.

⇒ a leves jóval táplálóbbak, ha a víz helyett felerészben paradicsomlevet adunk hozzá.

⇒ gyors mártás készítése tésztasalátához: keverjünk össze paradicsomlevet, paradicsompürét, olivaolajat, balzsamecetet, és friss összevágott bazsalikomot, mentát vagy petrezselyem zöldet.

⇒ kenyérszeleteket kenjük meg olivaolajjal, dörzsöljük be fokhagymával, kenjünk rá paradicsompürét éstegyük be a sütőbe. Miután elkészült, díszítsük összevágott nyers paradicsommal.

Egészséges falatok

A likopin véd a prosztatarák ellen Egy kísérlet során hat éven át 48 000 férfi egészségi állapotát követték nyomon, akik hetente legalább 10 adag paradicsomból készült ételt fogyasztottak. ( 1 pohár paradicsomlé = 1 adag) 45%-al ritkábban fordult elő náluk a prosztatarák.

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm


Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /web/htdocs3/neehezzhu/home/www/wp-content/plugins/wp-optimize/minify/class-wp-optimize-minify-fonts.php on line 203

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /web/htdocs3/neehezzhu/home/www/wp-content/plugins/wp-optimize/minify/class-wp-optimize-minify-fonts.php on line 203

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /web/htdocs3/neehezzhu/home/www/wp-content/plugins/wp-optimize/minify/class-wp-optimize-minify-fonts.php on line 203

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /web/htdocs3/neehezzhu/home/www/wp-content/plugins/wp-optimize/minify/class-wp-optimize-minify-fonts.php on line 203

Warning: strpos() expects parameter 1 to be string, array given in /web/htdocs3/neehezzhu/home/www/wp-content/plugins/wp-optimize/minify/class-wp-optimize-minify-fonts.php on line 203