Jellemzője
A fitovegyületekben gazdag paradicsom és a belőle készült ételek szinte tiszta szívből élvezhetőek. A bennük levő tápanyagok védenek a rák egyes típusaitól, az érelmeszesedéstől és bizonyos bőrbetegségektől
Mi van benne?
Béta-karotin
Bioaktív festék anyag, amely segít megelőzni az aknét, a rák egyes típusait, (gyomor-, és hasnyálmirigyrák) és a vakságot.
c-vitamin
C-vitamin főként a paradicsommagok körüli kocsonyás részben található. Véd a szív-és érrendszeri betegségek, a légúti fertőzések, bőrrák és egyes szembetegségek ellen.
Kávé és ferulasav
Serkentik a szervezetben a rákkal szemben védő mechanizmusokat.
Klorogénsav
Legnagyobb mennyiségben a frissen szedett paradicsomban található ez a rákellenes vegyület, amely gátolja a rákkeltő anyagok pl. a cigarettafüstben előforduló nitrózaminok hatását.
Likopin
Még a béta-karotinnál is hatékonyabb antioxidáns festékanyag. A piros paradicsomban igen sok található belőle. Védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodással szemben, így csökkenti a rák és a szívinfarktus kockázatát. Kimutatták, hogy a sok likopint fogyasztó férfiak feleolyan gyakran kapnak szívinfarktust. A likopin a prosztatarák ellen is védelmet nyújt. Különösen magas koncentrációban található a paradicsomlében.
Lutein és zeaxantin
Ez a két karotinoid együtt segít megelőzni nemcsak a vakságot, hanem feltehetően a rák egyes típusait is.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A likopin legkönnyebben a koncentrált paradicsomkészítményből a paradicsom püréből, paradicsom léből , mártásból, levesből szívódik fel. A hő és az olaj elősegíti a likopin és a béta-karotin felszívódását, ám a C-vitamin egy része elvész.
Egy pár tipp
⇒ főzzünk édes pikáns lekvárt paradicsomból, cukorral, fahéjjal, narancshéjjal
⇒ keverjünk össze paradicsom- és sárgarépalevet, majd hűtsük le. Hideg és frissítő nyári levest kapunk. Tálaláskor díszítsük összevágott paradicsommal és egy kanálnyi joghurttal.
⇒ a leves jóval táplálóbbak, ha a víz helyett felerészben paradicsomlevet adunk hozzá.
⇒ gyors mártás készítése tésztasalátához: keverjünk össze paradicsomlevet, paradicsompürét, olivaolajat, balzsamecetet, és friss összevágott bazsalikomot, mentát vagy petrezselyem zöldet.
⇒ kenyérszeleteket kenjük meg olivaolajjal, dörzsöljük be fokhagymával, kenjünk rá paradicsompürét éstegyük be a sütőbe. Miután elkészült, díszítsük összevágott nyers paradicsommal.
Egészséges falatok
A likopin véd a prosztatarák ellen Egy kísérlet során hat éven át 48 000 férfi egészségi állapotát követték nyomon, akik hetente legalább 10 adag paradicsomból készült ételt fogyasztottak. ( 1 pohár paradicsomlé = 1 adag) 45%-al ritkábban fordult elő náluk a prosztatarák.