193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrás:

A méhészeti termékek közül három vált népszerűvé táplálék-kiegészítőként: a virágpor, a méhpempő és a propolisz.

A virágpor egyetlen grammja 14 -30 ezer pollengalacsinból áll.

A méhpempőt a dolgozó méhek nyálmirigyeikkel termelik és a méhkirálynő táplálékául szolgáló tejfehér anyag.

A propoliszt a méhek a fenyőfák rügyeiből gyűjtik össze és olyan ragacsos anyag, amelyet kaptáraik javításához használnak és mintegy bástyaként nyújt védelmet a kaptárnak. Burkolja a belső falat, hogy ne képződjenek légáramlatok. De bakteriosztatikus hatásának  fontos szerepe van a méhek megbetegedésének megakadályozásában is.

Hatásai:

A háromféle méhészeti termék közül a virágpor a legismertebb, alkalmazása igen széleskörű. Megtalálhatók benne  B-vitaminok, sokféle enzim, fehérje és szénhidrát. Egyfajta tökéletes tápanyag, amely növeli az immunrendszer hatékonyságát, véd a fertőzések ellen.

A méhpempőben ugyancsak megtalálhatók a B-vitamin család tagjai, különösen magas koncentrációban, a B5 és a B6 vitamin. Emellett van benne A-, C-, D-, E-vitamin, ásványi anyagok, enzimek , 18 féle aminosav. A tiszta acetilkolin egyetlen természetes forrása.

A propolisz olyan anyagokat tartalmaz, amelyek fertőtlenítő hatásúak, gyorsítják a kisebb sebek és horzsolások gyógyítását. Antimikrobiális , gombaellenes, antivirális, és serkenti az immunrendszert.

Mire jó ?

A virágpor elsősorban bizonyos allergiák kezelésénél a tünetek enyhítésére alkalmazható, megelőzés céljából pedig már az allergia szezon kezdete előtt érdemes szedni. Enyhíti, vagy megszünteti a szénanáthával járó tüsszögést, orrfolyást, könnyezést, és egyéb tüneteket, csökkentve a túlérzékenységet az allergénekkel szemben. Az allergiás szervezetben ugyanis kis mennyiségű pollen hatására is megindul a védőanyagok termelődése.

Ugyancsak hasznos lehet a virágpor a prosztata működésének javítására és potencia zavarban. A méhpempő felfrissíti, valósággal új életre kelti a testet. Hozzájárul a csontrendszer és az ízületek egészségéhez
A propolisz elsősorban fertőtlenítő, bőrápoló szerként, valamint sebírként használható, emellett antibakteriális hatású. Külsőleg is lehet alkalmazni, mint fájdalom csillapítót, gyulladáscsökkentőt. Hatékony még a láz, köhögés, megfázás,torok-, tüdőgyulladás vastagbélgyulladás, gombás fertőzések, nyílt sebek, égések, szájüreg kezelésénél.

Amit még érdemes tudni

A virágpor szedését mindig óvatosan kezdjük meg. Először csak néhány szemcsét vegyünk be,  majd fokozatosan emelhetjük az adagot napi 1-2 teáskanálig. A legjobb néhány héttel a szénanátha szezon előtt megkezdeni az adagolását. Ha már a kis adagoknál allergiás tünetek jelentkeznek természetesen nem lehet szedni tovább.

Egyes szerzők szerint  az a legjobb, ha a virágpor lakóhelyünk közeléből 25 km –es sugarú körön belüli területről származik.

A méhpempő mézzel együtt bevéve hatásosabb. A méhészeti termékeket tartsuk hűvös helyen mert melegben könnyen elromolhat.

A propoliszt így használjuk:

Nyers propolisz:

Napi 1-3 g mézben elkeverve. Az adag függhet a kezelendő problémától, ami lehet akár a többszöröse is. Az intenzív kezelés után még érdemes 7-14 napig teában egy teáskanálnyi méz 125g + 3g propoliszt fogyasztani.

Propolisz oldat:

Felnőtteknek 15-20 csepp  3 x mézben elkeverve. Gyermekeknek 10 csepp max 3-4 hétig, utána egy hét szünetet kell tartani.

Seb kezelése esetén 2-3 alkalommal szórófejes adagolóval felvinni a kezelendő felületre, majd tiszta kötszerrel átkötni a sebet.

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm