193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrás:

Q10 Minden egyes sejtünkben megtalálható anyag. Nagyobb mennyiségben tartalmazza a lazac, makréla, szardínia a marhamáj, és a marhaszív.

Q10  hatásai:

A sejtek – és így az egész szervezet-  energiával való ellátásáért felel. Elengedhetetlen a biokémiai és biológiai folyamatok zavartalan működéséhez, az egészség fenntartásához.

Harminc- harmincöt éves korunkig a szervezet maga állítja elő a Q10 –koenzimet a szükséges mennyiségben. Az öregedéssel párhuzamosan azonban mennyisége csökken, így pótlásra szorulunk belőle.

Vitaminhoz hasonló anyag, emlékeztet az E-vitaminra, de még nála is erősebb antioxidáns. Biokatalizátorként felgyorsítja, vagy más irányba tereli a szervezetünkben végbemenő élettani folyamatokat. A Q10 koenzim tartja működésben a sejtek energia központjait a mitokondriumokat, ahol a táplálék magas energiatartalmú fűtőanyaggá adenozin- trifoszfát (ATP) molekulává alakul át.   

Hiány következtében kialakulhat​

Az energia háztartás felborulása, szív- és keringési elégedetlenség, magas vérnyomás, más betegségek és működési rendellenességek. Hiányállapotnak számít már az is, ha a Q10 normálisnak mondható mennyisége 25%-al csökken a szervezetben.

Mire jó a Q10 ?

​A szívizom különféle megbetegedései ( például cardiomyopathia ) esetén éppúgy ajánlott, mint más szívbetegségben. Szívinfarktuson átesett emberek tovább élnek, ha Q10 koenzimet is szednek. Adagolásával nő a szív munkavégző képessége és mérhetően csökken a betegek hajlama az infarktusra.

Egyes kutatások szerint szívelégtelenséget, koszorúér megbetegedést, és infarktus hajlamot nemcsak a magas vérnyomás és az ischemiás szívbetegségek okozhatnak, hanem a Q10 krónikus hiánya is hajlamosít az előbbiekre. Hasznos lehet magas vérnyomás esetén is, de csak megfelelően nagy dózisban. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy az immunrendszert is erősíti, védőhatása van a gyomorra és a nyombélre és elősegítheti a nyombél fekély gyógyulását.

Jótékony hatásúnak tartják különféle allergiák asztma és légúti megbetegedések, valamint az agyműködés egyes rendellenességei esetén is. Hasznos lehet fog-gyökérbetegségben, fog-ínysorvadásban, cukorbetegségben , az öregedés folyamatának lassításában.

 

Amit még érdemes tudni

A béta blokkolót tartalmazó vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése esetén nagyobb fokú lehet a Q10 hiánya ezért pótlása ajánlott.

A Q10 adagolás jótékony hatása csak lassan néhány hetes szedés után alakul ki. Terhes és szoptató anyák a Q10 szedésének megkezdése előtt kérjék ki a kezelő orvos véleményét.

 

 

Mit ír a wikipédia

https://hu.wikipedia.org/wiki/Karnitin

Felszívódás

A CoQ10 vízben oldhatatlan kristályos por. Felszívódása a lipidekével azonos folyamattal történik a felvételi folyamat pedig az E-vitaminéhoz (egy másik zsírban oldódó tápanyag) hasonló. Az emberi szervezetben ez a folyamat úgy zajlik, hogy a vékonybelekbe kiválasztódnak a hasnyálmirigy enzimjei és az epe, és ezek elősegítik a lipofil anyagok felszívódásához szükséges emulgeálódást és micellaképződést..[13] Az étel elfogyasztása serkenti az epesavak kiválasztódását és jelentősen fokozza a CoQ10 felszívódását. A kívülről bevitt CoQ10 a vékonybélből szívódik fel és a legjobban étkezés közben bevéve szívódik fel. A szérum CoQ10 koncentrációja étkezés után magasabb, mint éhomi állapotban.[14][15]
Metabolizmus

A CoQ10 állati és emberi szervezetben történő lebomlásával kapcsolatban korlátozottak az adatok. Egy C14 izotóppal jelzett CoQ10-zel patkányokon elvégzett vizsgálat szerint a radioaktivitás legnagyobb része a májban volt kimutatható 2 órával a szájon át történő elfogyasztás után, amikor a maximális radioaktivitás megfigyelhető volt a plazmában, de meg kell jegyezni, hogy patkányokban a koenzim-Q domináns formája a CoQ9..[16] Úgy tűnik, hogy a CoQ10 minden szövetben metabolizálódik, de az elimináció fő útvonala az epével és széklettel való kiválasztódás. A CoQ10 kiegészítő megvonása után a szint néhány napon belül tér vissza a normál értékre függetlenül az alkalmazott formától.
CoQ10 hiány és toxicitás

Emberben két fő tényező vezet CoQ10 hiány kialakulásához: a bioszintézis csökkenése és a szervezet általi fokozott felhasználás. A CoQ10 fő forrása a bioszintézis. Ehhez legalább 12 gén szükséges; számos ilyen génnek a mutációi CoQ hiányt okoznak. A CoQ10 szinteket más genetikai hibák is befolyásolhatják (például a mitokondriális DNS, ETFDH, APTX és BRAF gének mutációi; ezek olyan gének, amelyek nincsenek közvetlen összefüggésben a CoQ10 bioszintetikus folyamattal), míg a sztatinok szerepe vitatott.[17] Egyes krónikus betegségekről (rák, szívbetegség stb.) is úgy vélik, hogy csökkentik a bioszintézist és növelik a szervezet CoQ10 igényét, de ezeket az állításokat nem támasztják alá egyértelmű adatok. A CoQ10 nagy dózisban alkalmazva általában nem okozott toxicitást. Egészséges és beteg személyek az akár 3600 mg napi adagot is jól tolerálták.[18] Nagyon nagy adagok bevétele esetén azonban néhány (főként emésztőrendszeri) mellékhatásról beszámoltak. A „megfigyelt biztonságos szint” (observed safe level – OSL) kockázatbecslési módszer alkalmazásával a napi max. 1200 mg fogyasztásának biztonságossága bizonyítható, így ez a szint tekinthető az OSL értéknek..[19]

 

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm