Jellemzője
A sárgabarack aranysárga színe karotinoidok, különösen béta-karotin jelenlétére utal. Ez utóbbi fontos antioxidáns. Bár a friss gyümölcs is igen egészséges, az aszalt sárgabarack még több tápanyagot tartalmaz.
Mi van benne?
Béta-karotin
Antioxidáns karotinoid, amelyről feltételezik, hogy gátolja a rák kialakulását azáltal, hogy semlegesíti a szabadgyököket, és erősíti az immunrendszert.
Ellágsav
Valószínűleg csökkenti a környezeti rákkeltő anyagok hatását. Azt is vizsgálják, hogy vajon képes-e gátolni a ráksejtek szaporodását.
Kálium
A magas vérnyomás kialakulását megakadályozó fontos ásványi anyag. Az idegrendszer és az izmok működéséhez szükség van káliumra.
Likopin
A sárgabarack kis mennyiségben tartalmazza ezt a hatékony antioxidánst, amelyről feltételezik, hogy csökkenti a “rossz” LDL koleszterin szintjét, és véd a prosztatarák ellen.
Pektin
Az erek falát károsító LDL koleszterin szintjét csökkentő oldható élelmi rost.
Vas
Asz aszalt sárgabarack jó vasforrás. Negyedcsészényi aszalt sárgabarack 1,5 mg vasat tartalmaz, ami a napi ajánlott mennyiség 8%- át teszi ki. Mindenkinek szüksége van vasra, de a várandós nőknek és a gyermekeknek különösen. A vashiányos vérszegénység fáradékonyságot, okoz, és a csökkent immunválasz következtében nő a fertőzésekkel szembeni kiszolgáltatottság.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
Bár a friss sárgabarackban sok C-vitamin van, de vegyük figyelembe, hogy aszaláskor csökken a tartalom. A többi tápanyaghoz, mint a béta-karotin, likopin, és pektin – könnyebben hozzájut a szervezet , ha a friss vagy aszalt barackot megfőzzük.
Tippek
⇒ főzzük az aszalt sárgabarackot puhára almalében, vagy fehér szőlőlében, majd pürésítsük. Cukor hozzáadása nélkül finom házi lekvárt kapunk.
⇒ süteményekbe, kalácsba, kekszbe mazsola helyett tegyünk összevagdalt aszalt sárgabarackot.
⇒ hús mellé adhatunk kimagozott és négyfelé vágott majd olivaolajon egy kevés összezúzott foghagymával enyhén megpárolt sárgabarackot.
⇒ adjunk apróra vágott aszalt sárgabarackot a töltött csirke töltelékéhez vagy rizses piláfhoz.
⇒ pörköltekbe vagy ragukba is tehetünk félbevágott friss vagy összevagdalt aszalt sárgabarackot.
⇒ készítsünk diákcsemegét összevagdalt aszalt sárgabarackból, mogyorófélékből ( dióból, mandulából ) és tökmagból
Egészséges falatok
Ha érzékenyek vagyunk a szulfitokra ( pl. kén-dioxidra ) amit azért adnak az aszalt sárgabarackhoz, hogy ne barnuljon meg, keressünk a bioboltban, szulfitmentes aszalt gyümölcsöt