Jellemzője
A lapított alakú úritök, amelyből lámpást készítenek és a többi narancssárga húsú sütőtök – például a makktök és a sonkatök – élén színű és finom ízű zöldségek, amelyek segítenek megelőzni az aknét, szív-és érrendszeri betegségeket, a sárgafolt-elfajulást valamint az elhízást.
Mi van benne?
Béta-karotin
Különösen az úritök és a sonkatök gazdag ebben a narancssárga festékanyagban, amely segít megelőzni az aknét, a rákos megbetegedéseket, és a sárgafolt-elfajulást. Egy csésze sült sonkatökben 8,5 mg béta-karotin van ami a napi szükséglet másfélszerese.
B6-vitamin
A makktök nagyon sok a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát csökkentő és feltehetőleg antidepresszáns hatású B6-vitmaint tartalmaz. Egy csészényi 0,4 mg-ot, ami a napi ajánlott mennyiség 20%-át teszi ki.
C-vitamin
Hatékony antioxidáns. Megelőzi a szürke-hályog és egyes krónikus betegségek kialakulását. A legtöbb a sonkatökben van, 31 mg egy csészében.
Élelmi-rost
A sütőtökben nagy mennyiségben a káros LDL koleszterinszintet csökkentő oldható rost található. Emellett teltségérzetet keltő, a székrekedést megelőző nem oldható rostot is tartalmaz.
Kálium
A káliumban gazdag étrend segít megelőzni a magas vérnyomást a vesekövet és a stroke -ot. A makktökben és a sonkatökben igen sok található ebből az ásványi anyagból.
Lutein
Az úritök igen gazdag ebben a karotinoidban, amely csökkenti a sárgafolt elfajulás kockázatát, és feltehetően segít megelőzni a szürke hályogot és a vastagbél rákot is.
Magnézium
Jelentős mennyiségű magnézium van az úritökben és sonkatökben. Jótékony hatása van az allergia, asztma, magas vérnyomás és vesekövesség esetén. Enyhíti a menstruáció előtti tünetegyüttes panaszait. A szív és érrendszer egészséges működéséhez is szükség van magnéziumra.
Tiamin
Már egy adag főtt makktökben is jelentős mennyiség található ebből az agyműködést segítő B-vitaminból, amely nemcsak az emlékezetet, de a hangulatot is javítja.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A béta-karotinnak nem árt a főzés vagy a sütés. De ha vízben főzzük, akkor a B-vitaminok kioldódnak a sütőtökből.
Tippek
⇒ adjunk kockára vágott sonkatököt a levesekhez és a ragukhoz.
⇒ a sütőtökpürét fagyasszuk le, így később tej hozzáadásával bármikor könnyű levest készíthetünk belőle.
⇒ a palacsintatésztába keverjünk durvára reszelt sütőtököt
⇒ készítsünk tésztaszószt sütőtök püréből, reszelt parmezán sajttal és különféle zöld fűszerekkel
⇒ rizsből vagy gabonamagvakból készült édes vagy sós ételekbe egyaránt keverhetünk főtt sütőtököt.
⇒ süőtökchutney: főzzük jó puhára a darabokra vágott sütőtököt cukorral, mazsolával, pirospaprikával és más fűszerekkel. Hús és halételekhez kínáljuk.
Egészséges falatok
Sokan vagyunk akik szeretnek improvizálni és sokszor ezek az improvizációk jól sülnek el. Így keletkezett a ütőtök-almával, sütőtök pírított tökmaggal, de az én kedvencem a sütőtök mézzel. Ha szereted az édeset, akkor a mézzel sütött tököt okvetlen próbáld ki.