Jellemzője
Az élénk színű, lédús szilvában, a ringlóban és az aszalt szilvában igen sok antioxidáns vegyület és természetes cukor található. Az aszalt szilva és az aszalt szilva-lé a székrekedés természetes gyógyszere, de jó hatása van a szívre is.
Mi van benne?
Antocianinok
A szilva színét adó vöröseskék festékanyagok védenek a rákos megbetegedésektől, valamint a szív-és érrendszeri betegségektől, mivel elpusztítják a káros szabad gyököket.
Kálium
A káliumban gazdag étrendről azt tartják, hogy alacsonyan tartja a vérnyomást, és csökkenti a vesekő és a stroke kockázatát. Negyed csésze szilva fedezi a napi káliumszükséglet 10%-át
Klorogénsav
Hatékony antioxidáns fenolvegyület, amely elpusztítja a káros szabad gyököket, és valószínűleg semlegesíti a környezeti rákkeltő anyagokat, mint pl. a cigarettafüstben levő nitrózaminokat. (A nitrózaminok R1N(−R2)−N=O szerkezettel leírható, többségében rákkeltő hatású vegyületek, melyek felhasználásra kerülnek a kozmetikumokban, a rovarirtókban, és a legtöbb gumiból készült termékben. Wikipédia)
Kvercetin
Szabadgyökellenes hatása révén megakadályozhatja a hormonfüggő rákos megbetegedéseket, pl. az emlőrák, kialakulását, és segíthet megakadályozni a “rossz” LDL koleszterin oxidációját ami különben érelmeszesedéshez, illetve szív-és érrendszeri betegségekhez vezetne.
Nem oldható rost
A szilvában és az aszalt szilvában rostok növelik a széklet mennyiségét, megkönnyítik a székürítést.
Oldható rost
Ezek a rostok enyhítik a székrekedéses panaszokat, és csökkentik a koleszterinszintet.
Szorbitol
Természetes cukor, amely a bélben vizet köt meg, és ezzel segít megelőzni a székrekedést. Ugyanakkor ez bizonyos betegségeknél káros hatású, mint pl. súlyosbíthatja az irritábilis bél szindróma tüneteit.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A megfőzött aszalt szilva levét is használjuk fel , mert értékes szorbitol található benne.
Néhány tipp
⇒ gyümölcsleves: turmixoljunk össze aszalt szilva levet sovány tejföllel és egy kevés frissen facsart citromlével. Kockára vágott friss szilvával és apróra vágott mentalevéllel behűtve tálaljuk.
⇒ a szilvalekvár finom mint vajas kenyérre kenve, mind joghurtba keverve. Tortalapot is meg lehet vele kenni.
⇒ húsok mellé kínáljunk hagymával és fokhagymával, cukros ecetben főtt aszalt szilvát.
⇒ szilvás gombócba tehetünk szilvalekvárt
⇒ barbecue-szósz: összevagdalt aszalt szilvát főzzük meg aszalt szilva levében, mézzel, ecettel, apróra vágott friss gyömbérrel és csípős paprikaszósszal.
⇒ levesbe és raguba tehetünk vékonyra szeletelt szilvát.
⇒ vékonyan kenjük meg krémsajttal néhány szelet kenyeret és vagdaljunk rá érett szilvát.
Egészséges falatok
Az aszalt szilva-lé antioxidánsokban gazdag, természetes hashajtó. Ha lefekvés előtt iszunk belőle, könnyebb lesz a reggeli székelés. Ha reggel fogyasztunk aszalt szilva – levet, akkor estére hoz eredmény.
Légy VIP - hívd le az ajándékod
Add meg a keresztneved és az e-mail címed, hogy az elsők között kapj információkat és persze az ajándékom is. Nem kell aggódnok, mert, ha meggondolod magad az e-mailban van egy leiratkozó link, amit bármikor használhatsz.
Kizárólag csak az egészséggel kapcsolatos tájékoztatót fogok küldeni.