Jellemzője
A természet gyöngyszemei, mert a szőlőszemek olyan fitovegyületeket tartalmaznak, amelyek csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek, a rák valamint a stroke kockázatát. A vörösborról, a szőlőléről és a mazsoláról is kimutatták, hogy a betegségekkel szemben védelmet nyújtanak
Mi van benne?
Antocianinok
Laboratóriumi kísérletek során beigazolódott, hogy ezek a piros, kék szőlőben található festékvegyületek gátolják a daganatsejtek szaporodását.
Ellágsav
Fenoltartalmú sav, amely szőlőn kívül más bogyós gyümölcsben is előfordul. Azt tartják róla, hogy védi a tüdőt a környezetben levő méreganyagokkal szemben.
Flavonoidok
A szőlő nagy mennyiségben tartalmaz ilyen szívvédő antioxidáns festékanyagot, amelyek a vérrögképződést is gátolják. A kék és a piros szőlőben sok olyan flavonoid található, amely segít megakadályozni a “rossz ” LDL koleszterint abban, hogy az érfalakon lerakódva szívinfarktushoz vezető elzáródást okozzon.
Kvercetin
Flavonoid, amelyről feltételezik, hogy csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, valamint a vérrögképződést. A légúti betegségek okozta panaszokat is enyhítheti.
Pektin
Oldható rost, csökkenti az LDL koleszterinszintet.
Resveratol
A szőlő héjában található fitovegyület ami rákellenes hatású. Még vizsgálják, hogy csökkenti e a koleszterinszintet.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A legegészségesebb a piros és a kék szőlő, mert kedvező hatású vegyületek koncentrációja ezekben a legmagasabb.
Néhány tipp
⇒ keverjünk felvágott szőlőszemeket a csirke- , a marha- vagy halraguba
⇒ hús, vagy szárnyashús mellé készítsünk fűszerkrémet összevágott piros szőlőszemekből, mézből, apróra vágott lilahagymából, és zöldpetrezselyemből
⇒ piros szőlőlében főzzünk puhára aszalt gyümölcsöket, pl. sárgabarackot és mazsolát. Pépesítsük és lekvár helyett kenjük a vajas kenyérre.
⇒ Készítsünk forralt bort szőlőléből. Adjunk a szőlőléhez fahéj rudakat, egész szegfűszeget és más ízesítőket, majd alacsony hőfokon addig főzzük, amíg az forró és illatos nem lesz.
⇒ apróra vágott szőlőszemeket, pörkölt diót keverjünk össze krémsajttal. A krémet kenjük puha tortillára, tegyünk rá vízitormát és főtt vagy sült csirke- vagy pulykahússzeleteket majd a tortillát csavarjuk össze és uzsonnára vacsorára fogyasszuk.
Egészséges falatok
Bár a franciák sok zsíros ételt esznek,mégis kevésbé hajlamosak a szív- és érrendszeri betegségekre. Ezt nevezik francia paradoxnak. A jelenséget azzal magyarázzák, hogy a vörösborban található flavonoidok feltehetőleg védik az artériákat. De a nem erjesztett szőlőlé is jótékony hatású: napi 3-4 dl kék szőlőlé is csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.