Jellemzője
A hántolatlan gabonaszemek tele vannak fitovegyületekkel és nem oldható rosttal. Csökkentik a rák, a cukorbetegség a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Mi van benne?
Béta-glukán
Másfél csészényi zabkása vagy egy csészényi főtt zabkorpa akár 5%-al csökkenti az összkoleszterinszintet.
E-vitamin
E-vitamin szintén egy antioxidáns vitamin, amely csökkenti a rák-, szív-, és érrendszeri, valamint egyes bőr- és szembetegségek kockázatát.
Fitátok
A korpában és a csírában található vegyületek, segíthetnek megelőzni a rákot, a cukorbetegséget, a vakságot, valamint a szív-, és érrendszeri megbetegedéseket.
Flavonoidok
A korpában és a csírában található vegyületek segíthetnek megelőzni a rákot, a cukorbetegséget, a vakságot, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket.
Glutén
A búzában, árpában, rozsban és zabban található fehérje gluténérzékeny embereknél allergiát vált ki.
Lignánok
Az ösztogénekhez hasonló hatású vegyületek. A korpában és a csírában találhatók. Csökkentik a koleszterinszintet. Érdekes módon túl magas ösztrogén esetén gátolják az ösztrogén hatásait, védve ezzel az emlőrák ellen.
Növényi szterinek
A bélben megkötik a koleszterint
Összetett szénhidrátok
Már egy csészényi árpa javította egy felmérésben részt vevő egészséges idős személyek emlékezőképességét. Az emészthetetlen oligaszacharidok csökkenthetik a rák, a cukorbetegség valamint a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
Szaponinok
A zab különösen jó forrása ezeknek a vegyületeknek, amelyek megkötik a koleszterint, és gátolják a rákos daganatok növekedését.
Szelén
A zabban különösen sok a szelén, egy antioxidáns hatású enzim alkotó eleme. Ez az E-vitaminnal együtt semlegesíti a szabadgyököket.
Megjegyzés
hogyan lehet az előnyeit a legjobban kihasználni?
A teljes kiőrlésű gabonafélék kevés vízben főzzük meg, és csak annyira hogy épp megpuhuljanak, különben elvész a tápanyagtartalmuk.
Egy pár tipp
⇒ a búzatöretet forrásban levő vízben főzzük meg. Használjuk salátához, piláthoz, töltelékhez,levesekhez, fasírthoz.
⇒ főzzünk puhára búza- vagy rozsszemeket és keverjük azokat teljes kiőrlésű búzalisztből készült kenyértésztába.
⇒ a rizspudinghoz rizs helyett használjunk árpát, de így tovább kell főzni.
⇒ pirítsunk meg zabpelyhet ( ez kiemeli az ízét) majd daráljuk meg. A pirított zabpehely lisztből készítsünk süteményeket.
⇒ a hal- vagy csirkeszeletek panírozásához zsemlemorzsa helyett használjunk búzacsírát.
⇒ főzzünk puhára zabpelyhet és pépesítsük. Salátaöntetek készítésekor helyettesítsük vele az olaj egy részét.
⇒ a pizzatésztához vagy a sós sütemények tésztájához keverjünk búzacsírát.
Egészséges falatok
Vendégváró sós falatoknak kitünően megfelel a főszeres magos grissini, amelyhez tönkölybúzát adunk