193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Forrásai:

Vanádium megtalálható halakban borokban, gyümölcslevekben, olajos magvakban és gabonafélékben. Jó  források a gombák, a petrezselyem, továbbá a rákok és más tengeri élőlények, magolajok.

Nyersanyagok vanádium tartalma 100 g-ra vonatkoztatva µg-ben

Petrezselyem 80 µg
Szójabab 70 µg
Napraforgóolaj 41 µg
Zab 35 µg
Olíva olaj 30 µg
Sárgarépa 10 µg

Fokhagymában található vegyület  összetevője egy fém a vanádium és az allxin nevű vegyület.

 

Vanádium hatásai:

Nélkülözhetetlen nyomelem ( a nikkellel és a szilíiummal együtt) néhány állatfaj számára, de egyelőre nem tudjuk biztosan, hogy ez így van-e az ember esetében is. Legfontosabb hatása, hogy gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakban.

Mire jó a vanádium?

Segít a szív és az érrendszer egészségének fenntartásában. Méregtelenítő folyamatokhoz

Jó tudni

Külön vanádium adagolásra többnyire nincs szükség, csak akkor, ha a táplálék vanádiumban szegény talajú vidékről származik.

Némely tengeri élőlények az ember számára toxikus mennyiségű vanádiumot dúsítanak fel a szervezetükben. Hasonló a helyzet a légyölő galócával, ahol a vanádium koncentráció 0,04 %.
Egyes kutatások szerint az emberi szervezetben a vanádium csökkenti a koleszterin mennyiségét, és az inzulinmennyiséget is.

Egyes feltételezések szerint a szükséges mennyiség az ember számára 10-30 µg (Mikrogramm) naponta.
A króm csökkenti a vanádium felvételét.

 

A vanádium és a foghagyma

A fokhagyma évezredek óta használatos nemcsak fűszerként, hanem gyógyszeres kezelésre is. A korszerű vizsgálati módszerek bizonyították, hogy valóban csökkenti a vérzsírok szintjét, alvadásgátló és mérsékli a magas vérnyomást is. Ezek a tulajdonságai hasznosak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

A természetgyógyászatban rákellenesnek is tartják, föltételezik, hogy májvédő, immunrendszert erősítő, antibiotikus tulajdonsága van, és már régóta megfigyelték kedvező hatását cukorbetegségre. A japán Szakurai Hiromuro és munkatársai pedig fölfedezték, hogy a fokhagymában olyan vegyület található, amely a cukorbetegség mindkét formájában hatékony.

Az 1-es típusú, általában gyermekkorban kezdődő cukorbetegség inzulininjekciós kezelést igényel. A gyakoribb, 2-es típusú diabétesz felnőttkorban indul, és legtöbbször tablettákkal egyensúlyban tartható. A japán kutatók föltételezése szerint az új gyógyszer mindkét típusra megoldást kínálhat.
A fokhagymában található vegyület összetevője egy fém, a vanádium és az allaxin nevű vegyület. A vanádiumot fölfedezésekor eredetileg eritróniumnak (mivel sóinak többsége vörös színű hevítéskor) nevezték, majd 1831-es “újrafelfedezésekor” kapta nevét Vanadis, a skandináv mítoszok termékenység-istennője (ismertebb nevén Freya) után.

Az utolsó évtizedben már több tudományos vizsgálat jelezte, hogy a vanádium csökkenti a vércukorszintet, a japán munkacsoport azonban most felfedezte, hogy a fém és a fokhagyma allaxinja összekapcsolódva mindkét cukorbetegség-formában erélyesen csökkenti az emelkedett vércukorértéket.

További újdonság, hogy a készítmény szájon át alkalmazva is hatásos. Ezért különösen jó alternatívája lehet az injekciós inzulinnak.

Dr. Matos Lajos (MTI)

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm