193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Véroxigén szint mérés,

A szervezet alap működéséhez hozzátartozik a testhőmérsékleten kívül még két nagyon fontos szám, amit érdemes időnként ellenőrizni. Ez nem más, mint a véroxigén szint és a pulzus szám. A véroxigén szint ha minden rendben van, akkor nem változik nagyon, de a pulzusszám az tevékenységtől függően emelkedhet illetve csökkenhet. Sőt a pulzusszámot még a gondolatok, lelki hatások is tudják befolyásolni.

A kütyü és az értékek,

A véroxigén szint egy %-ban kifejezett érték, amit egy nagyon egyszerű kis méretű pulzoximéterrel (véroxigén szint mérővel) az ujjunkra helyezve tudunk bárhol lemérni. Ez a kis kütyü egyben megmutatja a véroxigén szintet és az aktuális pulzust is.

véroxigénszint mérő

Egészséges a 96 % és a feletti véroxigén szint, de a dohányosoknál vagy a krónikus tüdő és szívbetegeknél ez a szint alacsonyabb, akár 90% körül mozog, ami egy fokkal alacsonyabb az egészségesnél. Ha 88% alatti a mérési eredmény, akkor már súlyos oxigénellátottsági zavarról van szó, aminek sok esetben klinikai tünetei is vannak, mint a fulladás, rosszullét – ebben az esetben haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Az értékek tudatában, már tudjuk, hogy milyen állapotban vannak a vörösvértestek (Vvt), illetve milyen azoknak az oxigénszállító képessége. Ha alacsony a véroxigén szint, akkor rossz a teljesítmény, kevesebb oxigén jut a sejtekbe, kevesebb energia termelődik, ezért az egész szervezet állapota leromlik.

Hogyan lehet a véroxigén szintet befolyásolni

Ha az alacsony szintet valamilyen életmódbeli probléma, valamilyen betegség okozza, akkor kezelni kell, hogy a véroxigén szint visszaálljon a normál helyzetbe. A növelés érdekében változtatni kell a hétköznapi szokásokon, sportolással, mozgással, kardio gyakorlatok végzésével, amit érdemes egy oxigénmérővel rendszeresen követni. Emellett érdemes a olyan káros szenvedélyt is csökkenteni vagy elhagyni mint a dohányzás.

Ha asztmával, allergiával esetleg tüdő- vagy szívbetegséggel küzdünk, akkor már érdemes beszerezni a véroxigénmérőt is, hogy ellenőrizni tudjuk a változásokat. Az ellenőrzés és a szint stabilizálása hasznos lehet az influenza vagy koronavírus után is, hogy elkerüljük a szövődményeket.

Véroxigén szint növelése: óránként 10 mély légzés – bejegyzés megtekintése

A pulzus

Ezzel egy picit más a helyzet, tágabb határok között mozog. Nyugalomban 60-90 között az optimális a pulzusszám.  Edzettebbeknél, ez a szám általában alacsonyabb lehet, ami a szív edzettségét jelzi, de ha túl alacsony a nem edzett embereken mérve, akkor ez már nem az egészség jele (meg kell vizsgáltatni, mert gyakran az alacsony pulzus okozója a magas vérnyomás vagy szívritmuszavar is lehet).

Fizikai aktivitásnál a pulzus akár 180-ra is felmehet. Minél edzettebb valaki, annál kevésbé emelkedik meg a pulzusa azonos terhelés esetén. Viszont a gyermekek, fiatal nők és a serdülők pulzusa nyugalmi állapotban is magasabb, amit még nem tekinthető kórosnak.

A tartósan nyugalomban mért túl magas ( 100 felett) vagy túl alacsony (50 alatt) veszélyes lehet és jelezni kell az orvos felé.

pulzus

Pulzusgörbe

Valós képet ad a szív működéséről és az érrendszer állapotáról. Segítség lehet az egészségügyi problémák felderítésében, hogy mi mit jelent.

A pulzusszám megmutatja, hányat ver percenként a szív.

Hol mérjük a pulzust? Általános gyakorlat a csuklón levő ütőér kitapintása és pulzus számolása egy percig. De mérhető még a pulzus a könyök hajlatban, nyaki ütőéren, lábfejen. A lényeg, hogy nyugalmi állapotban mérjük, ha a nyugalmi pulzusszámot akarjuk megtudni. (60-100 között van a normál pulzus szám)

Magas pulzus csökkentése

Mi befolyásolhatja a pulzust?

A levegő hőmérséklete: amikor a hőmérséklet (és a páratartalom) megemelkedik, olyankor a szív is több vért pumpál az erekbe, ezáltal a pulzusszám is megnő – általában 5-10 pulzusszámmal.

A testhelyzet: fekvés, ülés és egyhelyben állás közben a pulzusszám általában nem változik. Néha, miután a test álló helyzetbe kerül, az első 15-20 másodpercben a pulzusszám kissé megnőhet, néhány perc elteltével azonban visszatér a nyugalmi állapotba.

Az érzelmek: amennyiben izgatott, ideges, szokatlanul boldog vagy szomorú, a heves érzelmek hatására a pulzusszám szintén megemelkedhet.

A testtömeg: a testtömeg általában nem befolyásolja a pulzusszámot. Túlsúlyos emberek esetében a nyugalmi állapotban mérhető pulzusszám minimálisan megemelkedhet, de ez az érték a legtöbb esetben nem haladja meg a 100-at.

A gyógyszerszedés: azok a gyógyszerek, amelyek meggátolják az adrenalin kötődését a receptorokhoz (béta-blokkolók), csökkenthetik a pulzusszámot, míg a kelleténél nagyobb mennyiségben szedett pajzsmirigyhormon-gyógyszer hatására a pulzus megemelkedhet.

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm