Vitaminok
Cápaporc
Cápaporc forrás: A cápaporc a cápából nyerjük. A cápa az egyik legősibb élőlény, 400 millió éve...
Q10
Q10
Tengeri alga, hínár
Az algák egyszeri felépítésű, elsősorban vízben élő növények ( más néven moszatok)
Lutein és más karotinoidok
Forrásai: Spenót, sütőtök, rebarbara. Jó luteinforrások a paradicsom – kiváló forrása a...
K-vitamin (Fillokinon)
Forrásai: Zöld levelű főzelékfélék, lucerna, tengeri hinár, joghurt, tojás sárgája,...
B12-vitamin
B-12 vitamin forrásai: Máj, májkivonat. B12-vitamin t kizárólag mikroorganizmusok képesek...
Folsav (B4 –vitamin B11 – vitamin)
Forrásai: Sárgarépa, sötétzöld levelű főzelékfélék, tök, bab, avokádó, sárgabarack, dinnye,...
F-vitamin (telítetlen zsírsavak)
Forrásai: Növényi olajok( forrásuk lehet búzacsíra, lenmag, napraforgómag, szójabab, amerikai...
E-vitamin (tokoferol)
Forrásai: Búzacsíra, búzakorpa, teljes gabonamagvak, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó,...
D-vitamin (kalciferol)
Forrásai: A szervezet nem a táplálék révén jut hozzá, hanem a növényi, illetve állati eredetű...
Bioflavonoidok
P-vitamin, rutin, heszperidin, kvercetin Forrásai: Citrusfélék-citrom, narancs, grépfrút – héjának...
C-vitamin (aszkorbinsav)
Forrásai: Citrusfélék, csipkebogyó, a legtöbb gyümölcs, paprika.Hatásai: Sokféle enzimet aktivál,...
Béta-karotin
Forrásai: Minden zöld növény alkotórésze, legértékesebb forrásai:Sárgarépa, kelkáposzta, spenót,...
B5-vitamin (pantoténsav, kalcium-pantotenát)
Forrásai: Teljes magvak, búzacsíra, korpa, sörélesztő, dió, fehér húsok, (baromfi) vese, máj,...
B9-vitamin (Inozitol)
Forrásai: Lecitinek, különösen szójalecitin, Különösen sok inozitol található a citromfélékben és...
B8-vitamin (kolin)
Forrásai: Lecitinek, különösen szójalecitin, de megtalálható a tojássárgájában, a halakban, az...
B10-vitamin (PABS, PABA)
Forrásai: Teljes hántolatlan gabonafélék, búzacsíra, korpa, rizs, sörélesztő, máj, vese, gomba,...
B7-vitamin (Biotin, H-vitamin)
Forrásai: Gyümölcs, dió, sörélesztő, árpa, hántatlan rizs, barna rizs, szójatermékek, teljes...
B6-vitamin (piridoxin)
Forrásai: Sörélesztő, búzacsíra, búzakorpa, máj, marhahús, vese, szív, tojás, tej, káposzta,...
B3-vitamin (niacin)
Forrásai: Sovány hús (baromfi), máj, vese, hal, tojás, teljes kiőrlésű gabonakészítmények,...
B1 vitamin (tiamin)
Forrásai: B1-vitamin t tartalmaznak: amerikai mogyoró, élesztő, hántolatlan rizs, gabonamagvak,...
B2-vitamin (riboflavin)
Forrásai: Élesztő, marhahús, hal, leveles zöldségek, avokádó, gomba, máj, sajt, tej, joghurt,...
A-vitamin
A-vitamin Forrásai: Az A-vitamint tartalmazó élelmiszerek fogyasztásának növelése az egyik legjobb...
Vízben, zsírban, külön, egybe, mennyit
Vízben illetve zsírban oldódó vitaminok, A vitaminokat leggyakrabban aszerint csoportosítjuk, hogy...
Miért szedjük
Nagyon sok embert foglalkoztatja a kérdés vajon miért van szükség vitaminok és más...
Mik a Vitaminok
Vitaminoknak nevezhetjük azokat a szerves anyagokat, amelyek elengedhetetlenek a sejtekben zajló...