193960467857249 qt2jk970yvqcecymtv5dom3rxhtjs4

Ásványi anyagok és nyomelemek

Amit érdemes tudni

Szinte mindenki tisztában van vele, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek a jó közérzethez és a szervezet egészséges működéséhez, a betegség elkerüléséhez. Az már kevesebben tudják, hogy hiába viszünk be a szervezetbe minden szükséges vitamint, ha nincsenek jelen ásványi anyagok, nyomelemek a megfelelő mennyiségben és arányban. Nélkülük a szervezetünk a vitaminokat nem tudja beépíteni, felhasználni.

Ásványi anyagok előállítására testünk egyáltalán nem alkalmas, csak táplálkozással vihetjük be őket a szervezetünkbe. Egészségünkben azonnal komoly zavar keletkezhet, ha étrendünkből hiányoznak az ásványi anyagok. Akkor is az a helyzet, ha fokozott a fizikai igénybevétel, nehéz munka, vagy versenysport miatt szorulunk pótlásra.

Nagyobb mennyiségre van szükségünk kalciumra, magnéziumra, foszforra, káliumra. Más ásványi anyagokból csupán szervezetünk ezred, vagy milliomod grammnyit használ fel – ezeket nyomelemeknek vagy mikroelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagokra és nyomelemekre egyaránt szükségünk van, mert ezek számos biokémiai folyamatban együtt vesznek részt, erősítik egymás hatását (szinergizmus). Ha csupán egyetlen hiányzik közülük, a többi is képtelen megfelelően elvégezni feladatát.

A következő elemekre van szükségünk minden nap:

kalcium, magnézium, foszfor, vas, jód, cink, klór, króm, kobalt, réz, fluor, kálium, nátrium, szelén, mangán, molibdén, vanádium és kén.

Ezek mindegyikének megvan a maga szerepe, illetve feladata a többi ásványi anyagokkal és nyomelemekkel együttes reakcióban. Az alábbiakban külön-külön leírás van a kalciumról, a magnéziumról, a foszforról, a vasról, a krómról, a kobaltról, a rézről a jódról, a mangánról, a molibdénről, a káliumról, a szelénről, cinkről.

A nátriumról nincs külön leírás, hiszen minden élelmiszerben megtalálható nátriumkloridként, azaz konyhasó formájában is magunkhoz visszük. Ezért nem is minősíthető táplálék-kiegészítőnek. Érdemes tudni róla, hogy a káliummal együtt szabályozza a szervezet só-víz háztartását és e két elem egymáshoz viszonyított aránya igen fontos az egészséghez.

Ha pl. valakinek magas a vérnyomása, erőteljesen korlátoznia vagy mellőznie kell a só használatát vagy a sózást, ha pedig valaki vízhajtó hatású gyógyszert szed feltétlenül szüksége van kálium pótlásra.

Hogyan véd az immunrendszered

* milyen immunrendszereid vannak

* hogyan tarsd karban az ellenállóképességed

* mit tegyél, ha megtámad egy vírus

You have Successfully Subscribed!

Kitűzés a Pinteresten

Ha tetszik az oldal kérlek oszd meg

Köszönöm