Ásványi anyagok és nyomelemek
Amit érdemes tudni
Szinte mindenki tisztában van vele, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek a jó közérzethez és a szervezet egészséges működéséhez, a betegség elkerüléséhez. Az már kevesebben tudják, hogy hiába viszünk be a szervezetbe minden szükséges vitamint, ha nincsenek jelen ásványi anyagok, nyomelemek a megfelelő mennyiségben és arányban. Nélkülük a szervezetünk a vitaminokat nem tudja beépíteni, felhasználni.
Ásványi anyagok előállítására testünk egyáltalán nem alkalmas, csak táplálkozással vihetjük be őket a szervezetünkbe. Egészségünkben azonnal komoly zavar keletkezhet, ha étrendünkből hiányoznak az ásványi anyagok. Akkor is az a helyzet, ha fokozott a fizikai igénybevétel, nehéz munka, vagy versenysport miatt szorulunk pótlásra.
Nagyobb mennyiségre van szükségünk kalciumra, magnéziumra, foszforra, káliumra. Más ásványi anyagokból csupán szervezetünk ezred, vagy milliomod grammnyit használ fel – ezeket nyomelemeknek vagy mikroelemeknek nevezzük. Az ásványi anyagokra és nyomelemekre egyaránt szükségünk van, mert ezek számos biokémiai folyamatban együtt vesznek részt, erősítik egymás hatását (szinergizmus). Ha csupán egyetlen hiányzik közülük, a többi is képtelen megfelelően elvégezni feladatát.
A következő elemekre van szükségünk minden nap:
kalcium, magnézium, foszfor, vas, jód, cink, klór, króm, kobalt, réz, fluor, kálium, nátrium, szelén, mangán, molibdén, vanádium és kén.
Ezek mindegyikének megvan a maga szerepe, illetve feladata a többi ásványi anyagokkal és nyomelemekkel együttes reakcióban. Az alábbiakban külön-külön leírás van a kalciumról, a magnéziumról, a foszforról, a vasról, a krómról, a kobaltról, a rézről a jódról, a mangánról, a molibdénről, a káliumról, a szelénről, cinkről.
A nátriumról nincs külön leírás, hiszen minden élelmiszerben megtalálható nátriumkloridként, azaz konyhasó formájában is magunkhoz visszük. Ezért nem is minősíthető táplálék-kiegészítőnek. Érdemes tudni róla, hogy a káliummal együtt szabályozza a szervezet só-víz háztartását és e két elem egymáshoz viszonyított aránya igen fontos az egészséghez.
Ha pl. valakinek magas a vérnyomása, erőteljesen korlátoznia vagy mellőznie kell a só használatát vagy a sózást, ha pedig valaki vízhajtó hatású gyógyszert szed feltétlenül szüksége van kálium pótlásra.
Vas
Forrásai: Vas megtalálható a lisztben, zabpehelyben, babban, spárgában, dióban, őszibarackban,...
Vanádium
Forrásai: Vanádium megtalálható halakban borokban, gyümölcslevekben, olajos magvakban és...
Szelén
Forrásai: Szelén - t tartalmaz: brokkoli, hagyma, paradicsom, búzacsíra, búzakorpa, barna rizs,...
Réz
Forrásai: Réz megtalálható a teljes kiőrlésű búzában, szárazbabban, száraz borsóban, szilvában,...
Molibdén
Forrásai: Molibdén megtalálható a sötétzöld levelű főzelékfélékben, hüvelyesekben, teljes...
Mangán
Forrásai: Mangán megtalálható a zöld levelű főzelékekben, borsóban, répában, szemes...
Magnézium
Forrásai: A magnézium sötétzöld levelű főzelékfélékben, almában, citromban, grépfrútben, fügében,...
Kobalt
Forrásai: Kobalt főleg a tenger gyümölcseiben (rák, kagyló, osztriga), húsban, vesében, májban,...
Kálium
Forrásai: A szükséges Kálium – mennyiséget főleg táplálékkal visszük be a szervezetbe. Normális...
Jód
Jód forrásai: A jód megtalálható tengeri algában, hínárban, tengeri halakban, rákokban, hagymában,...
Króm
Forrásai: Króm -ot tartalmaz: kukoricaolaj, sörélesztő, vörös hús, baromfi, kagyló, rák.Króm...
Foszfor
Foszfor forrásai: Teljes gabonaszeletek, magvak, dió, tojás, hal, szárnyasok. Magas foszfor...
Cink
Forrásai: Búzacsíra, tökmag, sörélesztő, tojás, mustár, marhafartő, bárányborda, sertésbélszín,...
Aranykolloid
Forrásai: Igen finom aranyrészecskéből álló, homogén tiszta vizes oldat. A jó minőségű...
Ezüstkolloid
Ezüstkolloid forrásai: Az ezüstkolloid Igen finom részecskéből álló tiszta vizes oldat. A jó...
Kalcium
Kalcium forrásai: Kalcium –ot legtöbb esetben a tej és tejtermékekből, sajtokból, olajos magvakból...